SERUNDING ASLI KAMPUNG LAUT WARISAN TRADISIONAL


Oleh: Nabilah Binti Zulkifli

Pembungkusan “Sambal Daging Kak Dah” untuk bungkusan RM10.

Serunding daging atau lebih dikenali sebagai “sambal daging” bagi masyarakat Kelantan merupakan sejenis makanan warisan nenek moyang penduduk di sekitar Kampung Laut, Tumpat, Kelantan.

Kira-kira seramai 60 orang usahawan tempatan menjalankan perniagaan serunding di Kampung Laut yang terletak berdekatan Sungai Kelantan. Perusahaan Serunding Kampung Laut terkenal di seluruh negara kerana keaslian dan keenakannya yang tersendiri. Resipi istimewa yang diwarisi dari generasi ke generasi tersebut masih mengekalkan rasa.

Sehubungan itu, Kampung Laut diberi jolokan sebagai sebuah perkampungan serunding ekoran populariti yang dikecapi hasil usaha perusahaan produk tersebut sama ada secara kecil-kecilan atau secara komersial.

Selain pasaran di Kelantan, serunding asli keluaran Kampung Laut kini dipasarkan ke  negeri lain termasuk di Kuala Lumpur, Selangor, Johor dan Kedah malah sudah sampai ke pasaran luar negara seperti Arab Saudi dan Jepun.

Kekal kaedah tradisional masakan serunding

Proses pembuatan serunding asli mengambil masa hampir sehari bagi sekawah serunding. Proses awalan bermula dengan merebus daging yang mengambil masa enam hingga tujuh jam, kemudiannya proses mencarik daging, menumis dan memasak secara tradisional dikekalkan bagi membolehkan makanan ini bertahan selama satu tahun. Campuran ramuan rempah-ratus dimasak terlebih dahulu sebelum diadunkan dengan daging dan selepas adunan benar-benar masak, baru ia dikeringkan.

Pengusaha Serunding “Sambal Daging Kak Dah”, Rafidah Wan Ismail adalah merupakan salah seorang pengusaha yang terkenal di Kampung Laut. Perusahaan tersebut pada asalnya dijalankan oleh bapanya iaitu Wan Ismail, namun setelah bapanya bersara maka, anak-anaknya telah meneruskan perusahaan tersebut.

Antara serunding yang dihasilkan adalah serunding daging, serunding ayam dan serunding ikan. Keistimewaan “Sambal Daging Kak Dah” terletak pada ramuan rempah-ratusnya yang sedikit pedas.

Dalam pada itu, perusahaan serunding keluarga Wan Ismail mampu menghasilkan 100 kilogram serunding setiap hari untuk dipasarkan ke seluruh negara.

Pembungkusan serunding daging, ayam dan ikan boleh didapati dalam bungkusan 250 gram, 500 gram dan satu kilogram. Harga untuk sekilogram serunding daging tempatan adalah RM54, serunding daging import RM44, serunding ayam RM42 dan serunding ikan RM36. Namun, harga sekilogram untuk setiap jenis serunding adalah berbeza-beza.
Menurut Rafidah Wan Ismail, perusahaan serunding mampu menjana pendapatan yang lumayan kerana permintaan pasaran terhadap serunding amat memberangsangkan dan ianya akan meningkat tiga kali ganda apabila tibanya musim perayaan.

Tambahnya lagi, serunding adalah sejenis makanan yang tahan lama dan amat sesuai jika dibawa untuk merantau ke luar negara.

“Saya tetap memilih cara penyediaan tradisional walaupun masa yang diambil terlalu lama berbanding menggunakan peralatan moden kerana serunding yang dihasilkan menggunakan kaedah tradisional rasanya lebih sedap dan boleh tahan lebih lama. Ianya diakui kebanyakan pelanggan saya yang membeli serunding di sini," katanya.

Menurut salah seorang pelanggan daripada Perak, Noor Fartin Azmi, “Sambal Daging Kak Dah” merupakan serunding yang wajib dibeli sebelum pulang ke kampung kerana serunding tersebut mempunyai keenakan dan rasa yang berbeza selain mampu bertahan lama.

Ramai pengusaha serunding di Kampung Laut bersaing secara sihat untuk memasarkan perusahaan serunding warisan tradisional mereka.

Bagi memajukan lagi perusahaan serunding tempatan yang dijalankan secara kecil-kecilan di Kampung Laut, pelbagai latihan pemasaran dan teknik pembungkusan yang moden telah dianjurkan oleh pihak kerajaan terutamanya Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Kaedah tradisional masakan serunding mampu kekalkan keaslian dan keenakannya.



Share on Google Plus

About Ekspresi 18

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 komen anda :):

Journalism for Social Change

UCAPAN PEMBENTANGAN BAJET 2016